Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Sql Komutları...

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
!!..SoyTaRı*kR4L..!!
•°o.O♥ ŧIK 4ÐM1Ñ♥ O.o°•
•°o.O♥ ŧIK 4ÐM1Ñ♥ O.o°•
!!..SoyTaRı*kR4L..!!


Mesaj Sayısı : 543
Kayıt tarihi : 05/10/08

Sql Komutları... Empty
MesajKonu: Sql Komutları...   Sql Komutları... I_icon_minitimeÇarş. Ekim 08, 2008 11:06 pm

Arrow Sql Komutları...
Merhaba yazılımcı dostlarım, yeni bir makaleyle karşınızda olduğum için gerçekten çok mutluyum. Bu makalemde sizlere SQL Serveri basitçe kullanma, tablo oluşturma, veri tabanı işlemlerinde en çok kullanılan SQL komutlarından bahsedip, programın içersindeki kontrollerden nasıl veri aktarıldığını göstermeye çalışacağım. Bu makalenin SQL server hakkında genel bilgisi olmayan ve yeni başlamış arkadaşlara çok faydalı olacağı inancındayım.

SQL KOMUTLARIM -I
Merhaba yazılımcı dostlarım, yeni bir makaleyle karşınızda olduğum için gerçekten çok mutluyum. Bu makalemde sizlere SQL Serveri basitçe kullanma, tablo oluşturma, veri tabanı işlemlerinde en çok kullanılan SQL komutlarından bahsedip, programın içersindeki kontrollerden nasıl veri aktarıldığını göstermeye çalışacağım. Bu makalenin SQL server hakkında genel bilgisi olmayan ve yeni başlamış arkadaşlara çok faydalı olacağı inancındayım.
Bilindiği üzere SQL komutlarını kullanarak istediğimiz kriterlere uygun tablo ve satırları listeleyebilir, istediğiniz kayıtları bulabilir aynı zamanda sütunlardaki bilgileri kullanarak yeni veriler elde edebiliriz. Unutmayalım ki iyi bir veri tabanı programcılığın yolu SQL komutlarından geçer.
İsterseniz zaman kaybetmeden makalemize başlayalım. Bize ilk önce üzerinde sorgularımızı yapacağımız bir veri tabanı gerekiyor. Hadi o zaman birlikte yapalım. Bir elektronik mağazada satılan ürünleri tutmaya ne dersiniz? (Yeni başlayanlar için her şeyi sırası ile basitçe anlatmaya çalışacağım.)
* Öncelikle SQL Server ımızı açalım.


Connect e tıklayıp SQL Serverimize giriyoruz.

Program açıldıktan sonra New Database diyip, bir sonraki ekranda gelecek olan Database Name bölümüne PC yazıp OK butonuna basalım. Evet artık bizimde bir veri tabanımız var. Databases bölümünde PC yi göreceksiniz.
Şimdi PC ye çift tıklayarak veri tabanımız içinde tablo oluşturalım. Aşağıda ki şekilde görüldüğü gibi tables àNew table.. ye tıklayarak tablo içersine koyacağımız sütun başlıklarını ve tiplerini belirleyeceğiz.

Çıkan tabloyu aşağıdaki şekilde doldurup kaydedelim, karşımıza gelen Choose Name penceresine tablo ismimize Satis yazıp ok e basalım.
Burada Column Name lerde Türkçe karakterler kullanmayalım.

Evet, arkadaşlar tablomuz artık hazır, İçine bir kaç veri girip sabırsızlıkla beklediğimiz SQL komutlarına gecelim. Verileri PC veri tabanınızda ki tables lerdeki Satis tablosuna gireceğiz. Ben aşağıdaki gibi verileri girdim, sorgu sonuclarını karşılaştırmak için aynı verileri girmenizi tavsiye ederim. İlerde bu verileri kontrollerle(textbox,combobax) gireceğiz,Ama daha erken.

Select
Eğer tablonuzdaki tüm kayıtları listelemek istiyorsanız New Query bölümüne aşağıdaki kodları yazmanız gerekir.

Gördüğümüz gibi bütün kayıtlarımız eskizsiz geldi. Şimdi bu ifade ne demek? Biraz inceleyelim.
Select à Bu ifadeyle tüm Satis tablosu satırlarını seçiyoruz.
* à Bu ifade joker karakter olarak kullanılmış olup, tüm sütunları göster anlamındadır.
Sadece İstenen Sütunları Listelemek
İstenen kayıtları listelemek için select ifadesinden sonra sütun başlıklarını belirtmelisiniz.

Nasıl ama İlk gördüğümde bende şaşırmıştım. Gördüğümüz gibi istediğimiz sütun başlıklarını bu şekilde listeleyebiliriz. Hadi biraz hızlanalım arkadaşlar.
As: Bu ifadeyle sütunlardaki başlık isimlerini değiştirebiliriz.Çoğu zaman raporlarımızda tablolarda Türkçe karakter kullanmadan belirlediğimiz isimleri kullanmayacağız. Bunlar yerine daha güzel isimler belirleme imkânımız var, bunu nasıl mı yapacağız?

Select sutun_adi as [bizim koyacağımız isim] àKullanım şekli
Yeni Sütun Eklemek
Evet sevgili dostlar, raporlarımızda çoğu zaman tablomuzda olmayan bir sütunu belirtmemiz gerekebilir, bunu SQL sorgusuyla kolaylıkla halledebiliriz.
*Mesela Fiyat sütununu kullanarak KDV ve Toplam Fiyat sütunları oluşturalım.

Ne kadar basitmiş meğersem
Order By: İstediğimiz sütunda sıralama yapabilmemizi sağlayan sorgudur, Eğer tablodaki bilgilerimizi belirlediğimiz bir sütuna göre a’ dan z ye veya tam tersi olarak sıralamak istersek Order By sorgusunu kullanmamız gerekir. Bizde ürünlerimizi UrunMarka sütununa göre sıralayalım.

Select * from Tablo_adı Order By İstediğimiz_Sutun
Uyarı: Buradaki sıralama işlemi varsayılan olarak “a-z “ye veya “küçükten büyüğe” dir. Eğer biz bunun tam tersini istiyorsak kullanmamız gereken sorgular vardır.
asc à “a-z” ye ve “küçükten büyüğe sıralar”.(varsayılan şekli)
desc à “z-a” ye ve “büyükten küçüğe sıralar”.

Eğer biz UrunMarka ları aynı olanları da kendi içinde Fiyat sütununa göre sıralamak istersek SQL sorgumuz aşağıdaki gibi olmalı.

Renkli olan yerlere dikkat edin arkadaşlar, onlarda fiyat sütununda kendi aralarında büyükten küçüğe sıralanmış. Bu örneğin değişik türevlerini daha iyi öğrenmeniz için denemenizi tavsiye ediyorum.
Distinct: Aynı kayıtları bir kere listelememizi sağlar.
Tablomuzda eğer birden fazla aynı kayıt varsa sadece birini getirir. Aşağıda ki örneği inceleyelim.

Sizde fark etmişinizdir TOHIBA LAPTOP un biri yok. Peki, size bir soru, neden HP ‘lerin ikisi de listemize gelmiş?
Evet bildiniz arkadaşlar çünkü bizim kriterlerimiz UrunMarka ve UrunAdı aynı olan kayıtlar. Eğer bizim kodlarımız aşağıdaki gibi olsaydı bir tane HP gelirdi. İsterseniz deneyin, bana inanmayın.
select Distinct UrunMarka From Satis Order By UrunMarka desc
Top: Listemizdeki istediğimiz kadar ilk kayıtları getirir.Mesela sattığımız en yüksek fiyatlı ilk 5 kaydı getirsin.

Nekadar kolaymış değilmi arkadaşlar. İlk önce Order By ile fiyat sütununu desc ile yukardan aşağıya sıraladık,sonra Top ile ilk 5 kaydı çağırdık.
Evet yazılımcı arkadaşlarım makaleme burada son vermek istiyorum, umarım faydası olmuştur sizlere. En yakın zamanda SQL Komutlarım –II makalesinde görüşmek üzere.İyi çalışmalar.
Alıntı ile Cevapla
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Sql Komutları...
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Helper ( mirc) komutları

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Programlama Dilleri :: VisuaL Basic-
Buraya geçin: